Jdi na obsah Jdi na menu
 


18.-19.9.2010 Praha-zájezd na mistrovství ČR v požárním sportu

2. 2. 2011

            Tento zálezd nebyl přímo akcí sboru, protože do Prahy jsme se vypravili pod vlajkou Smrkovského království. Jelikož jsou v království i ve sboru až na pár vyjímek stejní lidé a protože jsme jeli fandit klukům z Pikova a to na mistrovství České republiky v požárním sportu, snad se nic nestane když napíšu pár řádků. 

           Odjíždělo se v sobotu v časných ranních hodinách. Bylo určeno kdo, kde bude čekat. Já byl ve skupině, která nastupovala v Křivošíně. Byli jsme na místě a i autobus jel na čas. Jediný problém byl v tom, že nám nezastavil a pokračoval směrem na Smrkov. Asi za čtvrt hodiny profrčel opačným směrem, ale opět nezastavil. Až při třetím průjezdu jsme nastoupili také my. Celkem nás jelo fandit dvacetpět. Ještě jsme vezli pikovákům savice a žebřík do štafet. Jelikož jsme se utvrdili v tom, že jsme všichni a že máme všechno, vyrazili jsme směr Praha. Cílem naší cesty byl stadion Juliska v Dejvicích.

          Než jsme se dostali na stadion kroužili jsme chvíli v Dejvicích, protože na místě navigátora seděl nejméně informovaný účastník zájezdu, který nenaváděl řidiče na Julisku, ale k hotelu, kde jsme měli být ubytováni. Když jsme přišli na stadion, soutěž už byla v plném proudu. Právě probíhaly první pokusy v bězích na 100m překážek. Přidali jsme se k ostatním pikovským fanouškům. To už do startovacího bloku zaklekával první pikovský závodník, kterého jsme měli možnost vidět. Při představování závodníků jsme hned po vyslovení jeho jména začali bouřlivě povzbuzovat - to aby kluci věděli, že jsme konečně dorazili.

          V bězích na 100m překážek obsadili kluci 14 příčku. Nejlepší z nich - Pavel Smetana skončil s časem 17,72s padesátýprvní. To dokazuje, jak kvalitní výkony podávali závodníci ostatních týmů, kteří atakovali hranici 16-ti vteřin a J.Pěkný z Horního Poříčí ji dokonce pokořil časem 15,63 s. V přestávce mezi běhy jednotlivců a štafetami družstev jsme se došli ubytovat do penzionu, jenž se nacházel zhruba sto metrů od zadní brány stadionu.

          Ve štafetách 4x 100m překážek se kluci umístili dvanáctí a po prvním dni jim patřila 13.příčka v tabulce. My jsme samozřejmě sledovali i výkony žen, při kterých byl například vytvořen český rekord ve štafetách. Nejvíce nás však ohromila jednoruká dívka, která s protézou běhala stovky v takových časech, že se naše holky musely stydět. Odpoledne měly mužské týmy nácviky požárních útoků s novými stříkačkami. My jsme opustili stadion a každý se sám rozhodl, jak stráví zbytek dne. Někdo využil tuto příležitost k návštěvě příbuzných a někteří se jen tak toulali noční Prahou. Většina si ovšem zvolila posezení v nedaleké hospůdce, kde se dobře jedlo a hlavně pilo, ale ne moc, protože ráno bylo naší povinností podpořit kluky z Pikova při jejich dvou pokusech v PÚ.

          Druhý soutěžní den byly na řadě požární útoky. Muži a ženy šli střídavě ze dvou základen. Pikovákům se bohužel nepodařilo ani v jednom ze dvou pokusů zopakovat tréninkové časy z předešlého dne. S dosaženým časem 30,67s skončili v této disciplíně dvanáctí. Ačkoli ani v jedné disciplíně nebyli poslední, v konečném hodnocení na posledním, to znamená patnáctém místě skončili. To je trošku mrzelo, ale už samotný postup na republiku byl jejich splněný sen. Nám se mistrovství také líbilo. Měli jsme možnost vidět famózní výkony nejlepších družstev z celé republiky okořeněné několika českými rekordy. Stadion pražské Dukly byl pro tuto soutěž ideální a pokud někdo nebyl lenivý a vyšel až do nejvyšších pater tribuny, naskytl se mu překrásný pohled nejen na soutěžící dole na hřišti, ale i na některé části Prahy.

         Po vyhlášení soutěže a slavnostním ukončení mistrovství se všichni fanoušci namačkali do jednoho sektoru, aby pro televizi vytvořili pár mexických vln. To už bylo odpoledne a soutěžní družstva i jejich fandové se pomalu začali rozjíždět do různých koutů naší vlasti. I my jsme nasedli do autobusu a vyrazili jsme zpět do Smrkovského království. Při zpáteční cestě domů jsme vedli vážné debaty o tom, jak to provedeme, pokud se klukům z Pikova povede postoupit na republiku i příští rok. Mistrovství se totiž bude konat v Ostravě.

                                                                                                       Nemlich